Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

78 кандидати за депутати са били сътрудници на Държавна сигурност или на Военното разузнаване преди 1989 година

Снимка: БГНЕС

78 кандидат-депутати от 17 партии и коалиции са били сътрудници на Държавна сигурност или на Военното разузнаване преди 1989 година. Имената им бяха обявени от Комисията по досиетата. Най-много са кандидат-депутатите с картончета в Коалиция „БСП за България“ - 16, следвани от ДПС - 9, „Българска пролет“ - 8 и „Обединени патриоти“ - 7. В ГЕРБ и ДОСТ са петима, в коалиция "АБВ-Движение 21" - четирима, трима в "Реформаторски блок - Глас народен", по двама във "Воля" и „Да, България“, един от „Нова република“.

Част от партиите вече обявиха, че оттеглят кандидатите си с минало в бившите тоталитарни служби, други им дадоха 24-часов ултиматум сами да сторят това.
За 9 от разкритите имена комисията има данни, че са сътрудничили на службите и след 10 ноември. Половината от кандидат-депутатите не подлежат на проверка, защото са родени след 1973 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44