Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган активизират работата по газопровода "Турски поток"

| обновено на 10.03.17 в 17:55
Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С жест на добра воля посрещна руският президент Владимир Путин своя турски колега Реджеп Ердоган. Москва вдига ограниченията за внос на някои турски плодове и зеленчуци, стана ясно преди срещата между двамата в Москва. Акцент в разговорите между двамата обаче бяха енергийните проекти и войната в Сирия.

Сътрудничеството между Русия и Турция по проекта за газопровода „Турски поток“ и атомната електроцентрала „Аккую“ се развива все по-активно, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Това е неговото второ посещение в Москва рамките на малко повече от половин година. Свалянето на руския военен самолет в граничния район между Сирия и Турция през 2015 г. доведе до срив в двустранните отношения. А днес, когато отношенията на Турция с Запада са все по-обтегнати, Анкара търси сближаване с Москва. И очевидно го намира: Много се радваме, че отношенията ни с Турция се възобновиха толкова бързо. Работим активно за решаване на най-острите кризи в света, на първо място, разбира се, в Сирия. С радост искам да отбележа, че въпреки очакванията ми, имаме надежден и ефективен контакт във военното сътрудничество на различни нива, подчерта Путин, без да даде повече подробности относно разговорите за Сирия. Русия и Турция са гаранти на сключеното в края на миналата година споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Нов кръг от преговори в казахската столица Астана предстоят идната седмица.

След разговорите в Москва, турският президент открои обаче икономическото сътрудничество като основна тема. Особено в сферата на енергетиката, нашето сътрудничество е от голямо значение. За двустранния съвет за сътрудничество от най-голямо значение са икономиката, търговията, отбранителната промишленост и енергетиката, заяви Ердоган в Москва.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44