Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата в Добричко достигна 9%, заплатите в Ловешко растат

| обновено на 10.03.17 в 10:10
Снимка: БГНЕС

Средното ниво на безработицата в област Добрич е достигнало 9 процента. Данните са били обсъдени на работно заседание на Областната комисия по заетост в Добрич.

Данните сочат още, че в Добрич обявите за работа средно на месец са 505, но в община Крушари например те са едва 5. С изключително високо ниво на безработица в областта са и общините Тервел и Генерал Тошево.

Комисията по заетостта е заложила в плана си средства за разкриването на нови работни места в проблемните общини. Акцентът в Регионалната програма по заетост 2017 година е поставен върху безработните, а не върху общественополезните дейности. Програмата трябва да е готова до края на месец март.

През 2016 година средната месечна брутна заплата в Ловешка област е нараснала с малко над 10 на сто спрямо 2015 г. Според данните на статистиката, наетите лица по трудово и служебно правоотношение обаче са намалели с 2,7 на сто. 42% от наетите с трудови договори са в сферата на преработващата промишленост, а средната брутна работна заплата в сектора е била 823 лева при средна за всички отрасли 798 лева.  В края на 2016 година с най-високо средно месечно трудово възнаграждение в областта  са били работещите в сферата на далекосъобщенията, които са получавали по 1 325 лева, а най-ниско платени - в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - едва 507 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44