Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

490 000 лева за реставрация на крепостта Царевец искат от Историческия музей във Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Историческият музей във Велико Търново иска от Общината 490 хиляди лева за консервация и реставрация на крепостта Царевец. Общо 1 милион 247 хиляди лева е исканата сума за спешни ремонти на историческите старини и 27-те музейни обекта в старата столица.

На Царевец най-тревожно е положението на участъка от Първата до Третата порта, който се нуждае от аварийна консервация. Критично е състоянието и на конструкцията на моста над Сечената скала, по който минават всички туристи, посочи директорът на Историческия музей във Велико Търново Иван Църов.

Реставрациите са на по 40-50 години и самите реставрации вече се нуждаят от реставриране, да не говорим за оригиналните запазени части, уточни директорът.

С искания от Общината половин милион лева се предвижда възстановяване и на пропадащата кула на Южната крепостна стена, както и укрепване на зидовете.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44