Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Питейната вода в четири великотърновски села е със съдържание на нитрати над пределната норма

Снимка: БГНЕС

В четири села във Великотърновска област питейната вода е със съдържание на нитрати над пределната норма. На здравните норми не отговаря и водата от местния водоизточник на БДЖ - Пътнически превози в Горна Оряховица.

Здравните експерти са направили 33 анализа на проби с питейна вода във Великотърновско през февруари. Оказва се, че жителите на селата Стрелец, Никюп, Вързулица и Страхилово пият вода с повишено съдържание на нитрати над пределната норма от 50 микрограма на литър. Отклонения има и в два ведомствени водоизточника, които се ползват от аграрен консорциум в Поликраище и Локомотивно депо Горна Оряховица.

23 са случаите на стомашно чревни заболявания. Здравните власти не са открили връзка между инфекциозните заболявания и качествата на питейната вода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44