Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци при посещението на лидера на "Северна лига" в Неапол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души са задържани, а 34-ма са ранени след сблъсъци в Неапол по повод посещението на лидера на партията „Северна Лига", Матео Салвини. Това е първата организирана проява на партията на юг от Рим

Партията „Северна Лига” винаги се е държала недружелюбно към Южна Италия и към териториите на юг от Рим. По тази причина, решението на лидера Матео Салвини да посети Неапол с политическа цел не бе прието с ентусиазъм в Неапол. Мирното протестно шествие от близо 5000 души в квартала „Фуоригрота”  се превърна обаче в улична война, предизвикана от ултраси и крайно настроени групи, въоръжени със саморъчно направени експлозиви, камъни и тояги. Нападнати бяха  400 полицаи блокирали достъпа до сградата, където Салвини държал своята реч.

Събитието „за” или „против” Салвини в Неапол, предизвика политически дебати с мнения начело с вътрешния министър Марко Минити, че всеки има право на глас. Кметът на Неапол Луиджи Де Маджистрис уточни, че никой не е искал да се забранява на Салвини да проведе своята среща, но понеже политиката му е расистка, ксенофобска и против юга, той не е бил съгласен това да стане в сграда на кметството. Куриоз е, че големият неаполски певец Пепино Ди Капри харесал програмата на Салвини и, че той  се е извинил на неаполитанците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44