Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампанията за местния референдум в Трън по мащабния проект за златодобив в района

| обновено на 12.03.17 в 18:41
Снимка: архив

Над 400 души, сред които представители на туристически дружества и жители на град Трън, изкачиха връх Стража, обявявайки се против инвестиционните намерения за разработване на златна мина в региона. Наш ангажимент е да се погрижим за опазването на културно-природното наследство, подчерта Любомир Попйорданов, който е председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. 

Това е един от най чистите в екологично отношение райони на България, отбеляза още Любомир Попйорданов. Според него, добивната дейност предполага цялостно замърсяване на въздуха и почвите в този край:
Предвижда се открит добив с цели кратери, които ще бъдат направени, може би села ще изчезнат, ще има хвостохранилище, ще има пренос на руда по съществуващата пътна мрежа. Трънският край ще загуби изцяло облика си и целият си поминък. Тук е имало бусинска керамика, има кисело мляко, има земеделие, животновъдство, пчели и всичко това ще отиде в миналото.

Междувременно над 150 миньори от цялата страна се събраха в Трънско и подкрепиха каузата за чиста природа в синхрон с устойчивото индустриално развитие на региона. Според тях се провежда манипулативна кампания, насочена срещу минния бранш, която застрашава целият отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства. Миньорите са категорични, че за да оцелеят се нуждаят от инвестициите. 

Жителите на Трън ще гласуват на референдум, дали в общината да се развива добивна дейност. Допитването ще се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44