Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг представя доклад за дейностите на НАТО по опазване на сигурността и подобряване на колективната отбрана през 2016 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО ще представи своя годишен доклад. Докладът описва дейностите на НАТО по опазване на сигурността и подобряване на колективната отбрана през изминалата година. Документът включва детайли за провежданите учения за подобряване бойната подготовка на съюзническите войски, както и за предизвикателствата и заплахите пред Алианса. Годишният доклад предоставя и статистика за финансирането на съвместните дейности както и за болезнения въпрос, свързан с инвестициите в отбрана на всяка отделна страна-членка.

От години САЩ недоволстват, че европейските съюзници не спазват правилото за 2% разходи от БВП за модернизация на въоръженията. В доклада си за 2015 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че негативната тенденция за рязане на военни бюджети почти е спряла. Очаква се в новия доклад да бъдат представени данни за напредъка по финансирането държава по държава. Те са особено чувствителни в контекста на засилената дискусия с новата администрация на президента на САЩ Доналд Тръмп, която настоява за конкретни графици за поетапното вдигане на плащанията за военните. 

България също е сред онези, които харчат много под 2 на сто от брутния си продукт за отбрана. Съгласно договореното от лидерите в Уелс преди 3 години, европейците трябва да достигнат желаното равнище на разходи до 2024 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44