Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на общините гласува поправки в закона за Брекзит, одобрени от Камарата на лордовете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските депутати в Камарата на общините ще гласуват днес дали да приемат, или да отхвърлят одобрените от Камарата на лордовете поправки в проектозакона за Брекзит. Ако поправките бъдат отхвърлени и лордовете се съгласят с това решение, на теория Тереза Мей още във вторник може да обяви "развода" с ЕС.

След обсъждане и гласуване депутатите ще вземат съдбовно решение за времето, когато може да бъде задействан член 50 от Лисабонския договор за стартиране на преговорите за Брекзит. Камарата на лордовете одобри две поправки – за гарантиране правата на гражданите на ЕС на Острова и за правото на парламента да гласува заключителното споразумение по Брекзит. Ако обаче, както при първото гласуване в Камарата на общините, някои от разбунтувалите се консерватори се въздържат от подкрепа за поправките, проектозаконът ще бъде одобрен, и при съгласие и на Камарата на лордовете Тереза Мей ще получи така необходимия закон за стартиране на процедурата по Брекзит.

В неделя министърът за Брекзит, Дейвид Дейвис призова депутатите да "не връзват ръцете на премиера", но се постара максимално да даде гаранции, че първото нещо, с което ще се захване правителството в преговорите, ще бъдат именно двете предложени поправки. Мнозина обаче все още се притесняват, че Тереза Мей ще извади Великобритания от Съюза, дори и да не е постигнала сделка до края на преговорите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44