Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещу Франсоа Фийон е повдигнато обвинение в злоупотреба с публични средства

| обновено на 14.03.17 в 19:02
Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На кандидата за президент на Франция Франсоа Фийон официално му бяха повдигнати обвинения заради фиктивното назначаване на съпругата и децата му за парламентарни сътрудници.

Злоупотреба с държавни средства, укриване на социални придобивки и недекларирани приходи – това са обвиненията, по които френският съд ще разследва Франсоа Фийон. Съдебното решение, обявено от неговите адвокати, беше потвърдено и от прокуратурата.

Разпитът на Фийон е бил изтеглен ден преди обявената дата, за да протече при по-спокойни обстоятелства, както обясни пред медиите адвокат Антоан Леви.

С това кандидатът на френската десница става първия претендент за Елисейския дворец, който се впуска в надпреварата със съдебно разследване на плещите си. Заподозрян за фиктивни назначения на съпругата и децата си като парламентарни сътрудници срещу крупни суми и за недеклариран заем, Франсоа Фийон промени първоначалното си намерение и не се отказа от кандидатурата, въпреки че кампанията му беше сериозно дестабилизирана. След множество конфликтни моменти и загуба на политически съюзници той получи подкрепата на бюрото на партията "Републиканците" и на многохилядно множество на площад "Трокадеро" в Париж миналата седмица.

Вчера в интервю за радио "Юроп 1" Фийон за пореден път разкритикува насрочения съдебен график, който според него е нарочно обвързан с политическия – точно пред крайния срок за кандидатурите и началото на предизборните дебати.

Разследването е поверено на съдия Серж Турнер, по чието решение през февруари беше призован на съд бившият френски президент Никола Саркози.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44