Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган отхвърли призива на Брюксел за сдържаност в диалога с Холандия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция отхвърли призива на Европейския съюз към сдържаност в изявленията срещу Холандия заради забраната на нейна територия да се води агитация за турския конституционен референдум в Европа. Турското външно министерство обвини Евросъюза, че избирателно пуска в действие демократичните си ценности – по-точно защитата на основните права и свободи. И че в случая с Холандия дори сама ги нарушава. Обект на гнева на президента Реджеп Ердоган стана германският канцлер Ангела Меркел.

Канцлерът на Германия излезе и каза, че подкрепя Холандия. Знаем, че по нищо не се различавате. Дори не очакваме нещо различно. Холандците ни нападат с конете и кучетата си, и вие ни нападнете с вашите коне и кучета. Същите сте!

Според Ердоган някои европейски страни са станали заложници на расистки и ксенофобски партии, а най-голяма болка Европа щяла да понесе в средносрочен и дългосрочен план от дискусиите за мигрантите.

И още – Ердоган заплаши Холандия с още санкции. В отговор на поредната атака на турския президент срещу страната му – за бездействието на холандските мироопазващи сили в Босна по време на клането в Сребреница през 1995 година, холандският премиер Марк Рюте заяви: Това е отвратителна фалшификация на историята. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44