Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу Ахмед Муса и 13-те негови последователи

| обновено на 15.03.17 в 15:11
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик прие на днешното си заседание по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава" експертиза, според която подсъдимите – Ахмед Муса и 13-те негови последователи – са отправяли призиви към джихад, възхвала на терора и физическото насилие.

С малко закъснение започна изслушването на експерта Агоп Гарабедян, който прави тълкувание на термините "радикални идеи" и "внушения" в конфискуваните по делото видеозаписи и литература, които подсъдимите са разпространявали с цел насаждането на верска нетърпимост. Според вещото лице, изготвило документа – професор Агоп Гарабедян, подобни опити за внушения не трябва да се подценяват:

Според мен не трябва да бъдат пренебрегвани колкото и да е ограничен периметърът, в който се действа и ограничен да е периметърът на възприемане на тази идеология. Тук религията се използва само като камуфлаж. Проповедта вече повсеместно се осъществява в интернет пространството. Трябва специални служби, които да контролират това виртуално пространство, което тепърва се създава у нас.

Съдът отхвърли искането на защитата за отвод на вещото лице, професор Агоп Гарабедян, според когото "Ислямска държава" не е религия, а терористична организация. Агоп Гарабедян е участвал като вещо лице и по второто дело срещу Ахмед Муса, което, според прокурор Нели Попова, доказва необходимата му експертиза

Според адвоката Елвира Панкова вещото лице е историк и не може да дава лексико-семантични оценки на понятия и термини, които дори не са съотносими към делото. Към защитата на Ахмед се присъединиха и адвокатите на останалите подсъдими. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44