Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепата за независимост на Шотландия е най-висока, но популярноста на ЕС сред шотландците спада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова анкета показва, че подкрепата за независимост на Шотландия е най-висока, откакто се правят подобни проучвания, но популярноста на ЕС сред шотландците спада.

На въпрос дали предпочитат независимост, самоуправление в рамките на Обединеното кралство или да няма изобщо шотлански парламент, 46 процента от шотландците са посочили независимост. Това е най-високата подкрепа за отделянето на Шотландия от 1999 година насам, когато идеята е лансирана за първи път. 72 процента от искащите независимост са млади хора на възраст от 16 до 24 години.

В същото време обаче рязко спада популярността на ЕС сред шотландците, въпреки че по време на референдума за "Брекзит" 62 процента от тях пожелаха оставане в ЕС. Авторите на анкетата от ScotCen Social Research стигат до извода, че фокусирането върху членството в ЕС вроятно не е най-добрият начин да се привлекат повече гласове в полза на независимостта. Първият министър на Шотландия, Никола Стърджън, заяви, че "Брекзит" е извел Шотландия на кръстопът и е необходим референдум за независимост, за да могат шотландците да изберат по кой път да тръгнат. Пробританските опозиционни партии обаче твърдят, че нов референдум ще породи още по-голямо разделение и несигурност и не е желан от повечето хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44