Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС подкрепиха Холандия в дипломатическия скандал с Турция

| обновено на 15.03.17 в 13:39
Европейският парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия защитиха Холандия в изявление по повод атаките на турското правителство срещу управляващите в Хага.

По повод сравненията с нацизма, отправени от Анкара към Хага, Антонио Таяни направи изявление на пленарната сесия в Страсбург:

Обидата срещу една демократична страна, която провежда избори, е обида срещу всички европейски граждани и ценностите, които те отстояват.

Доналд Туск заяви:

Искам да кажа днес, че Европа е Холандия. Страна на свобода и демокрация. Особено Ротердам – градът на Еразъм, брутално разрушаван от нацистите, който днес има кмет, роден в Мароко. Ако някой вижда фашизъм в Ротердам, той напълно е откъснат от реалността.

Жан-Клод Юнкер коментира:

Да се прави сравнение между онези времeна и сегашнoтo, нашето съвремие е абсолютно неприемливо. Който го прави, се дистанцира от Европа, а не се опитва да влезе в Европейския съюз. Не Съюзът иска да се присъдедини към Турция, а обратното.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44