Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерален съдия блокира и втория имиграционен указ на американския президент Доналд Тръмп

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федерален съдия блокира временно новият имиграционен указ на президента Доналд Тръмп. Решението на съдията се появи няколко часа преди указът да влезе в сила.

Съдията Дерик Уотсън от Хаваите спря предварително действието на директивата, която предвиждаше 90-дневна забрана за влизане в страната на хора от шест страни с предимно мюсюлманско население и налагаше 120 дни забрана за бежанци.

В решението си от 43 страници Уотсън поставя под въпрос мотивацията на властите, че забраната е в служба на националната сигурност.

Мотивът за указа на администрацията на президента Доналд Тръмп е предотвратяване достъпа до САЩ на терористи.

Адвокати в Хаваите обаче стояха зад тезата, че изпълнителната заповед нарушава американската конституция, като дискриминира въз основа на религия. Те също посочиха, че забраната ще навреди на туризма и привличането на чуждестранни студенти.

Губернаторът на Хаваи Дейвид Айг приветства съдебното решение:
Искахме да уверим гражданите ни, че няма да толерираме дискриминация въз основа на етнос, произход или религия, защото това е в разрез с ценностите, които правят Хаваи толкова специално място. Много сме доволни, че съдът подкрепи позицията ни.

Самият Доналд Тръмп коментира, че решението на федералния съд в Хонолулу прави Америка да изглежда слаба:
Мнението на много хора е, че това е безпрецедентно, съдебно превишаване на правомощията.  Това решение ни кара да изглеждаме слаби, каквито вече не сме. Повярвайте ми.

Първоначалният по-широкобохватен вариант на директивата бе издаден през януари. Той доведе до объркване сред граничните власти. Стигна се и до протести в различни градове в страната.

Обновеният указ, за който екипът на Тръмп настоява, че не дискриминира мюсюлманите, е атакуван от редица щати. Преди влизането му в сила днес в 6 часа българско време имаше изслушвания както на Хаваите, така и в щати като Мериленд и Вашингтон. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44