Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем души са ранени при стрелба в гимназия в Грас, а един човек пострада при взрив в МВФ в Париж

| обновено на 16.03.17 в 19:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осем души бяха ранени, след като студент откри огън в гимназия в южния френски град Грас. Всички ученици от гимназията в Грас са в безопасност, съобщиха следобед френските власти. Осемте пострадали имат наранявания и са в шок от стрелбата. Сред ранените е и директорът на училището.

Нападателят е заловен. Той е 17-годишен ученик от същото учебно заведение, в което е нахлул с впечатляващо въоръжение - гранати, огнестрелно и хладно оръжие, и според очевидците е действал изключително хладнокръвно. Мотивите и психическото му състояние се изясняват, но разследването засега привилегирова версията за отмъстителен акт срещу директора, очевидно визиран пряко от младежа. Задържаният досега не е бил известен с криминални прояви. Не са били открити и съучастници.

Това е атентат – друга дума няма, заяви междувременно френският президент Франсоа Оланд за другия днешен инцидент – писмо с бомба, избухнало в ръцете на служителка в парижкия офис на Международния валутен фонд, която е ранена в лицето и ръцете. Животът й е вън от опасност. В изявлението си Оланд каза, че няма да прекрати извънредното положение, въведено в страната.

Полицията евакуира 150 души от сградата на МВФ. Започнало е разследване, без засега да са известни извършителят и мотивите му. Според парижката прокуратура писмото е било адресирано до секретариата на френското представителство на МВФ.

Парижката съдебна полиция веднага се е сезирала по случая, но до момента няма информация за извършителя и мотивите му. Писмото е било отправено до ръководител на отдел, чиято асистентка е пострадалата служителка.

МВФ ще работи в тясно сътрудничество с френските власти за разследването на експлозията в парижкия офис на Фонда. Това се казва в изявление на управляващия директор на финансовата институция Кристин Лагард, изпратено от нейния пресцентър. Лагард, която в момента се намира във Франкфурт, определя случилото се като малодушен акт на насилие. Тя допълва, че е в постоянна връзка със служителите на Фонда в Париж и потвърждава, че институцията ще продължи да работи в рамките на мандата си.

Инцидентът става точно шест седмици преди президентските избори във Франция и след като гръцката анархистка групировка "Заговор на огнените ядра" пое отговорност за пакета с бомба, изпратен до германския финансов министър Волфганг Шойбле.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44