Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС изгони трима турски граждани заради заплаха за националната ни сигурност

| обновено на 17.03.17 в 15:48
Снимка: БГНЕС

Още двама турски граждани са със забрана да влизат у нас, потвърди Държавната агенция за национална сигурност. Единият е експулсиран от България  и му е наложена забрана да влиза в страната за 5 години, тъй като е осъществявал дейност, представляваща заплаха за националната ни сигурност. Вторият гражданин на Турция е включен в списък с нежеланите в България чужденци, като и той представлява опасност за сигурността на страната ни. И двамата са действали срещу суверенитета на държавата, обясняват от ДАНС.

По-рано днес стана ясно, че председателят на ДАНС Димитър Георгиев е издал заповед за отнемане правото на пребиваване в България на турски гражданин, който представлява заплаха за националната ни сигурност. Турският гражданин има забрана за влизане в България за срок от пет години. Той е заподозрян за опити за създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население у нас. Мъжът е бил със статут на продължително пребиваващ в България.


По информация на "Хоризонт" в момента турчинът не е на територията на България. До издаването на заповедта на председателят на Агенцията Димитър Георгиев на турския гражданин не са били налагани каквито и да е принудителни мерки от българските служби. Няма данни мъжът да има общо с политически партии у нас, както и целта на действията му да е била свързана с предстоящите избори. В службите няма информация дали чуждият гражданин има намерение да обжалва пред съд издадената заповед.


В Благоевград премиерът Огнян Герджиков съобщи, че турският гражданин е агитирал за изборите, а дейността му е била засечена в района на Шуменско.
ДАНС е работила по случая в пълна координация с прокуратурата, каза главният прокурор Сотир Цацаров:
Мисля, че по същия начин следва да бъде постъпвано по отношение на всички други лица, които по същия начин действат в тази обстановка. Не може да се позволи в тази обстановка на първо място да се осъществява посегателство върху свободата и начина, по който протича предизборната кампания. Не може да се позволи в тази обстановка друга държава да осъществява намеса, която очевидно е насочена не в интерес на българските национални интереси.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44