Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Миграционното споразумение с Турция доказва всекидневно своята ефективност

Снимка: БГНЕС
Миграционното споразумение между Европейския съюз и Турция доказва всекидневно своята ефективност, обяви Брюксел по повод навършването на 1 година от сключената сделка. Според Еврокомисията турските власти успешно сътрудничат в борбата с трафикантите и за депортирането на нелегални имигранти, а броят на смъртните случаи в морето значително е намалял.

През първата година от споразумението ЕС е отпуснал 2,2 милиарда евро, а вече са подписани 39 проекта в помощ на сирийските бежанци в Турция на стойност 1 милиард и половина евро. Половин милион деца на сирийски бежанци в Турция ще получат образование, изградени са 70 нови училища, а 2 милиона бежанци имат достъп до здравеопазване. ЕС изпълнява своята част от споразумението, категоричен беше заместник-главният говорител на ЕК Александър Винтерщайн:

Откакто действа споразумението около 1 милион бежанци в Турция са се отказали да правят опити да идват в Европа по опасни пътища. Те не са дали парите си на безскрупулни трафиканти. Трябва да мислим за тези хора. Както и за това, че в морето умряха с 1000 бежанци по-малко спрямо предходната година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44