Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Без допълнителни мерки по българските граници. Обстановката там е спокойна. Това е съобщил в Малко Търново служебният министър на отбраната Стефан Янев, цитиран от вестник "Труд". По думите му опитите за нарушения през границите ни през последните 2 месеца са намалели. 
"След епидемията в Румъния: Първи случай на морбили у нас", пише на първата си страница вестник "Стандарт".  Изданието уточнява, че се очаква здравното министерство да започне спешна ваксинация на малки и големи срещу болестта. Причината е, че в петък в болница в Пловдив е било прието дете със съмнение за морбили. У нас ваксината срещу болестта, известна още като дребна шарка, е задължителна, като се поставя два пъти - на 13 месеца и на 12 години. Детето, което е прието в пловдивската болница, обаче не е било ваксинирано. Без задължителната имунизация са още хиляди деца в страната, които Министерството на здравеопазването ще започне да издирва, уточнява всекидневникът.
Вестник "24 часа" допълва по темата : предполага се, че детето е било заразено от баба си, пристигнала преди седмица от Германия, преминавайки през Румъния, където епидемията от морбили е взела вече 17 жертви.
"Всяко четвърто хлапе с изваден зъб", съобщава вестник "Телеграф" като се позовава на данни на Българския лекарски съюз. Специалистите предупреждават още, че състоянието на зъбите на хората се влошава. Всеки младеж между 20 и 22 години има поне два извадени зъба, а при навършване на 60 години българинът е без 17 зъба. Според стоматолози 5 лева за преглед пестят 25 лева за лечение, допълва още "Телеграф".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44