Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара обвинява Берлин в подкрепа на Фетуллах Гюлен

Фетуллах Гюлен

Спорът между Турция и Германия навлезе в нова фаза след забраната на предизборни прояви на турски политици в Германия и последвалите остри реплики от Анкара. Сега Турция обвинява Германия, че подкрепя неуспешния преврат от миналото лято.

Германските власти не са убедени, че неуспешният преврат миналата година в Турция е дело на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. Това обяви шефът на Федералната служба за външно разузнаване Бруно Кал пред списание "Шпигел". И предизвика гнева на Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В телевизионно интервю той упрекна Берлин, че омаловажава подадената от Анкара информация за организацията на Гюлен като автор на опита за преврат. Това е знак, че от сега нататък Германия ще подкрепя Гюлен, както косвено подкрепя и ПКК. Много престъпници от неговата организация се намират в Германия. Възможно ли е германското разузнаване да не разполага с информация за тези хора, къде са, какво правят и с кого се срещнат?

Президентският говорител съобщи още, че германският посланик в Анкара е бил повикан снощи в турското външно министерство във връзка с митинг на поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК) във Франкфурт. Ние силно осъждаме Германия за това, че разрешиха тази проява на поддръжници на поставената извън закона ПКК, каза Калън.

Около 9 хиляди кюрди протестираха вчера във Франкфурт срещу Ердоган и срещу предстоящия през април референдум в Турция за увеличаване на правомощията на президента. Мнозина демонстранти развяваха флагове с лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44