Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Смоличано защитиха проект за реставрация на стенописите и олтара на храм "Света Ана"

Снимка: БГНЕС

Община Невестино и настоятелството на храма "Света Ана" в село Смоличано защитиха проект за реставрация на стенописите и олтара.

Черквата е в рядко красивата и атрактивна местност "Св. Яна". Издигната е през 1895 г. Тук е имало параклис, датиран от 1382 година, който през вековете е дострояван, но и три пъти храмът е опожаряван. Преди няколко години външно е бил укрепен и ремонтиран със средства на общината. Вътре реставрация обаче изобщо не е правена. Наблизо е известният Смоличански водопад, в подножието му е реставрираната чешма с 12 чучура, олицетворяващи 12-те месеца и зодиите, както и 400-годишно дърво, дъб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44