Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите от рудника в Оброчище обявиха гладна стачка


Миньорите от рудника за добив на манган в Оброчище обявиха гладна стачка. Те протестират втора седмица, но до момента не са успели да се срещнат с ръководството на мината. 

Собственик на рудника е държавата, а фирмата „Евроманган” АД притежава 25-годишна концесия за експлоатация на мангановото находище.

Протестите на миньорите започнаха преди 12 дни с искане за увеличение на заплатите им и редовното изплащане на ваучерите и месечните им възнаграждения. От днес тяхното основно искане е мината да бъде запазена, а концесионерът - сменен. По думите им вследствие на недопускането им до мината, тя е започнала да се наводнява, тъй като работата в нея е спряна от дни:
 Ако ще затварят рудника, да си отидат.
Този концесионер, който не е изряден отникъде, стои на държавна територия, на държавно богатство, което е четвърто в света, първо в Европа и е за милиарди.

Миньорите дават срок до петък за реакция от страна на ръководството на мината. Следващият им ход ще бъде протест пред сградата на парламента в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44