Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия блокира износа на оръжие за Турция

Германия блокира износа на оръжие за Турция, след като през изминалата година министерството на икономиката в Берлин е спряло 11 доставки на боепрпаси и оръжия за южната ни съседка.

Макар Турция да е партньор от НАТО, правителството на Германия се отнася с все по-голямо внимание към продажбата на въоръжение за Анкара с оглед на ситуацията в страната, която се наблюдава в месеците след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката в Берлин на въпрос, отправен от депутата от „Левицата“ Ян ван Акен.

Правата на човека винаги имат особено значение при решенията за оръжейния експорт, се казва в официалния текст от икономическото министерство в Берлин. След юлския пуч правителството на ФРГ одобрява реализирането на сделки с Турция, само след проверка по отношение на външната политика и политиката за сигурност.

Обикновено правителството на Германия не възпрепятства продажбите на оръжия за страните от Алианса. Случаят с Турция обаче е различен, заради риска, че продаденото оръжие ще се използва в контекста на вътрешните репресии или кюрдския конфликт, се казва още в текста.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44