Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред образованието обсъждат министрите от ЕС в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предизвикателствата пред образованието в борбата срещу насилието, екстремизма и ксенофобията и неговата роля като гарант за развитието на толерантно общество са в центъра на двудневната международната конференция “Защита на демокрацията чрез образование”, която се провежда в Никозия. Форумът е в рамките на кипърското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Образованието е сила за демокрация, човешки права и стабилност в Европа, подчерта при откриването на конференцията днес заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батани-Драгони. Сред основните предизвикателства пред образователните системи в Европа тя посочи критичната им роля за интеграцията на огромния поток бежанци и мигранти, които идват на континента. Общите проблеми в образованието изискват общи европейски действия за решаването им, заяви тя.

Усилията ни чрез образование и обучение да изграждаме толерантни демократични общества, които ценят диалога и многообразието, трябва да са непрекъснати, призова министърът на образованието на Кипър Костас Кадис.

Конференцията е една от най-значимите прояви в рамките на 6-месечното кипърско председателство на Съвета на Европа. В нея участват представители на 39 държави от Европа и южния Средиземноморски район /от Африка и Близкия изток/, европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, експерти от международни организации. България е представена от заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44