Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция предупреди Европа да промени отношението си

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че европейците в цял свят няма да могат да се разхождат спокойно по улиците, ако запазят сегашното си отношение към Турция, предаде Ройтерс.

Турция не е държава, която можете да сплашвате, не може да си играете с достойнството ни, да не допускате министрите ни и да влачите гражданите ни по улиците. Ако продължите по този начин, европейците, в която и да е част от света, няма да могат да се разхождат спокойно по улиците. Ние призоваваме Европа да зачита човешките права и демокрацията.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер отправи остро предупреждение към турския си колега. По време на речта си за встъпването в длъжност Щайнмайер каза, че Германия е разтревожена от действията на Ердоган и той рискува да съсипе всичко, което е постигнала Турция през последните години.

Моят призив е, президент Ердоган, моля ви не рискувайте всичко, което сте създали. Приветствам достоверни сигнали за облекчаване на ситуацията, но спрете с отвратителните нацистки сравнения! Не прекъсвайте връзките си със страни като нас, които искат партньорство с Турция! Уважавайте законите и свободата на медиите и журналистите!

Щайнмайер призова и за освобождаването на кореспондента на вестник "Ди Велт" Дениз Юджел, арестуван в Турция.

Турция е въвлечена в спор с Германия и Холандия, които забраниха на турски политици да говорят на митинги в подкрепа на референдума през април за разширяване правата на президента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44