Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Дупница получи сребърна чаша на опълченец

Снимка: Венета Николова
Сребърна чаша на опълченец беше дарена на Историческия музей в Дупница. На чашата е инкрустирано името на мъжа -  Алексей Захариев, а на дъното е гербът на руския император Николай Втори.

Съдовете от този вид са общо 140 и са подарени на опълченците през 1903 година по повод 25 годишнината от Руско-турската освободителна война. Тогава бойците получават и орден за храброст.

През 1950 година чашата попада в семейството на дупничанина Борислав Зебеков, което я дарило преди дни. Само няколко музея в страната притежават такъв експонат.

Музеят в Дупница започва дарителска кампания по случай 25-та годишнина от откриването си. Вече са получени предмети от края на 19-и, началото на 20-и век. Сред тях е и шевна машина "Мерцедес".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44