Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фийон обвини Оланд в правителствен заговор за уронване на престижа му

| обновено на 24.03.17 в 18:52
Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десният кандидат за президент на Франция Франсоа Фийон обвини пряко настоящия държавен глава Франсоа Оланд в участие в правителствен заговор, целящ да урони имиджа му в надпреварата за президентския пост. Фийон беше поставен под разследване след поредица от публикации в медиите, които го уличиха в злоупотреба с държавни средства.

Ще предявя обвинения към президента на републиката, заяви Франсоа Фийон пред френската национална телевизия, където открито заподозря държавен заговор с цел отстраняването му от президентската надпревара.

Кандидатът консерватор настоя за разкриване на машинациите, които според него са довели до съдебното му разследване и за непрекъснато изтичащата информация в медиите. Някои вестници получават документи 48 часа след изземването им при обиск, например от бюрото ми в Националното събрание. Кой им ги дава, пита реторично той.

В незабавния си отговор президентът Франсоа Оланд заклейми обвиненията на десния кандидат, който, по думите му, е загубил достойнство.

Основания за обвиненията на Фийон даде излязлата току-що книга на разследващи журналисти от сатиричния вестник "Льо канар аншене", която хвърля подозрения за тайна структура във френския държавен апарат, направлявана от Елисейския дворец срещу политически противници.

Не сдържа обвинения и кандидат президентът на социалистите Беноа Амон, когото водещи фигури в левицата изоставят един след друг в полза на либерала Еманюел Макрон - според медиите фаворит за Елисейския дворец. Днес поредната подкрепа за него даде министърът на отбраната от лявото правителство Жан-Ив льо Дриан. Не съм очаквал толкова предателства, заяви Амон пред радио "Юроп 1".

Невъзмутима пред обвиненията и разследванията, крайнодясната лидерка Марин льо Пен, засега фаворитка за първия тур, днес афишира открито симпатиите си към Кремъл на посещение в Москва. Льо Пен бе признала и финансирането на кампанията си със заеми от руска банка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44