Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Майор: Джамиите в Брюксел са в ръцете на салафитите

Снимка: БГНЕС

Джамиите в Брюксел са в ръцете на салафитите, обяви кметът на белгийска столица Иван Майор

В интервю за общественото радио той обясни, че твърдението се основава на докладите от разузнаването и полицията, които е чел. Майор предложи програма за контрол над местата за ислямско вероизповедание:

Има проблем с легализирането и финансирането на джамиите в Брюксел. Не казвам, че всички мюсюлмани са салафити и не го мисля. Смятам, че държавните власти трябва да участват във финансирането и контрола над джамиите. В момента парите идват предимно от чужбина. Ако искаме европейски тип ислям, който да отговаря на нашите ценности и конституция в Белгия, трябва да помогнем на мюсюлманите да се самоорганизират, като същевременно контролираме този процес.


Салафизмът е ултраконсервативно течение в исляма, възникнало в Саудитска Арабия, което се противопоставя на останалите религии и насърчава законите на Шериата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44