Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1200 души в арестите и затворите в страната са с право на глас

| обновено на 26.03.17 в 13:56
Снимка: БГНЕС

Българските граждани, които в момента се намират в арестите и затворите в страната, могат да гласуват в 24 избирателни секции.

Към днешна дата право да гласуват имат 1222 души.

За организацията на изборния ден има Главна дирекция "Изпълнения на наказанията". Имащите право на глас са лица с мярка за неотклонение задържане под стража по досъдебни производства и ефективно осъдени, но без влязла в сила присъда към днешния ден. Съгласно Изборния кодекс, избирателни секции в местата за лишаване от свобода се разкриват там, където има над 10 лица с избирателни права. 

Избирателни секции има във всичките 12 затвора в страната и в 12 от арестите. Най-много имащи право на глас има в ареста на столичния булевард "Г. М. Димитров" – те са 170. Най-малко са в арестите в Сливен – 12, и в Ямбол – 13 души. Традиционно задържаните и неокончателно осъдените гласуват още в първите часове на деня, а избирателната активност е значително по-висока от окончателната в края на изборния ден.

100% от задържаните с право на глас в Женския затвор в Сливен са упражнили правото си на глас. Това потвърди пред БНР председателят на Секционната избирателна комисия Сали Исмаилов. Към момента в избирателната секция в единствения в страната женски затвор правото си на глас могат да упражнят надзирателите и обслужващия персонал, който е на 12-часов режим на работа. Освен в затвора избирателна секция бе разкрита и в следствения арест.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44