Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборни нарушения в страната

| обновено на 26.03.17 в 17:46




В Бургас девет жалби и сигнали са постъпили в Районната избирателна комисия в Бургас. След проверка е установено, че всички са неоснователни 
Жалби за невъзможност да се гласува, както и за неработещ асаньор в училище са постъпили в РИК Бургас.
Два сигнала има от Царево за нерегламентирана агитация, а на телефон 112 е постъпил и сигнал от села в Сунгурларе, че върху едни плакати са залепени други, на друга политическа партия. Днес и в нощта преди изборите са извършени престъпления против изборните права на гражданите.

В Средец с мярка "подписка" са освободени двама души, за които има данни, че са оказвали и са заплашвали хората да гласуват за определена партия. 


За изборни нарушения говорят жители на община Айтос.

 За нерегламентирана агитация и други особености на изборния процес разказаха жители на Айтоското село Карагеоргиево:
В цялото село раздават кафета, за да гласуват хората.
Една от партиите има 25 застъпници тука. Това е легално купуване на гласове.
Оказва ли се натиск върху хората да гласуват?
Да. Оказва се. Има заплахи към хората със саморазправа. Плашат ги с работните им места, че ще бъдат изгонени, ако не гласуват за тази партия.

Председателят на една от секционните комисии в Петрич е неграмотен.  Районната избирателна комисия няма законово основание да го отстрани.  

Сигналът е подаден от  останалите членове на комисията.

Това според жалбоподателите може да  провали оформянето на изборните книжа в края на деня. Аргументите им обаче също се оказали неграмотно написани:

В сигнала от комисията пише, че той в края няма да има възможност да оформи протокола. Това е трагедията за съжаление. По закон няма регламент за образование и ние не можем да кажем нищо. Ние не можем да го констатираме.
Според заместник-председателя на РИК Йордан Симонски, неграмотният председател на секционната комисия може да бъде отстранен или сменен.
Ако има предложение от същата партия.
Прокуратурата в Разлог е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за  търговия с избирателни гласове. 
Районната избирателна комисия е заличила като застъпник заместник-кметът на Хаджидимово Димитър Баханов, за който беше подаден сигнал, че като административно лице няма право на това. От общо 30 жалби, две са изпратени за проверка в полицията. Те са за транспортиране на избиратели с частни автомобили. Последният сигнал, по който работят прокуратурата и полицията е за това, че заместник-председателят на секционната комисия в граничното село Тополница е пускал в урната готови бюлетини, казаха от РИК. 

Две жалби са подадени до ранния следобед в Русе и региона. Едната е оставена без уважение, а по другата, от град Сливо поле, РИК се е произнесла.


Сравнително спокоен е изборният ден в Разградска област. В прокуратурата следобед е постъпил един анонимен сигнал, който не е потвърден при проверка. Не са установени нарушения и по шестте жалби, подадени в Районната избирателна комисия. Най-много сигнали в Районната избирателна комисия касаят неправомерна агитация в едно от най-големите села в района - Ясеновец.

Пред секциите в селото от сутринта има големи групи мъже-застъпници от различни партии. И едните, и другите говореха, че се купуват гласове, но не могат да го докажат.
Представител на една от партиите неофициално спомена и предполагаем брой на дошлите от Турция автобуси:
За област Разград и Шумен има около 40 автобуса, минават по населени места, оставят хора. Например в Разград 4-5 семейства, в селата 4-5 семейства.

На който казват, там ще хвърлим. Не знам коя партия е, аз не знам нито партия, нито нищо, споделя възрастна жена от селото.

Разговорът с жената спира, когато се приближава младеж от група мъже, стоящи пред близката секция Той не пожелава да говори Групичката е доминирана от застъпници на една политическа сила. Един от тях посочва как протича вотът: 

Много точно, много чисто. Това е голямо село.

Председателят на РИК в Перник Надя Боянова, съобщи, че към момента на територията на област Перник няма констатирани нарушения, свързани с провеждането на изборния ден. По обяд бяха получени сигнали за политическа агитация, но беше установено, че те са неоснователни.
По-рано ви съобщихме за получен сигнал в село Рударци, свързан с разпространението на агитационни материали. Екип на Районната избирателна комисия установи, че на въпросната спирка не е имало никакви разлепени плакати.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов каза, че вече има сигнали в прокуратурата за купуване на гласове. Те са основно от селата. Как става търговията и какви са цените, обясняват жителите на едно село:

Има си хора, различно, обаче под 30 лева не падат.

30, някои 25.

Всичко се урежда със списъци, всичко се урежда и се знае колко гласа ще вземе и какво ще стане.

Служители на кметствата в родопските села на Пазарджик принудително превозват хора към избирателните урни. Хората се извозват със служебни автомобили:
Гледат по списък кой не е гласувал, изкарват хората от къщите и ги карат да гласуват. Заплашват ги, че няма да има помощи
От полицията съобщават, че няма сигнали за струпване на хора. В ромската махала в Пазарджик има жандармерия от Пловдив, но обстановката там е спокойна.
Единайсет са сигналите за нарушения в изборния ден в 27-и Старозагорски избирателен район. Последният е за недопускането в тъмната стая на придружител за 94 годишна жена с нарушено зрение. 

Изборният ден в Хасково протича нормално. Районната избирателна комисия е проверила няколко сигнала за нарушения, но те са се оказали неоснователни. В село Черногорово мъж е снимал бюлетината си и тя е била обявена за невалидна. 

Въпреки появилите се сигнали за търговия в ромската махала, никой не призна, че е получавал пари или пакети с храна. Голяма част от хората обаче не знаеха какво избират.
За министър или президент.
Гласуването беше стриктно следено от кандидат-депутат от политическа партия: 
Имам си документ за тази работа, позволено ми е по закон. Имам право във всяка секция да влизам.
Изключително спокойно върви изборният ден в Сливенско. До момента има подадени две жалби. 
Жалбата за агитация в изборна секция е разгледана и оставена без уважение, а по другата е взето отношение от РИК към членовете на секционна избирателна комисия, които са се скарали. Това съобщи председателят на РИК Росица Тодорова. Репортерска проверка показа, че няма нарушения на изборния ден и в избирателните секции на ромския квартал "Надежда", а ромите коментираха, че тази година няма платен вот. 
Няма, няма такива работи. Тази година не е като останалите години. Отиват хората да гласуват съвестно и се прибират
В Плевен осъдиха 62 -годишен мъж от село Горни Дъбник на седем месеца затвор и глоба от 2 000 лева за купуване на гласове. Повдигнати са обвинения на още трима купувачи на гласове. 
Една осъдителна присъда, три повдигнати обвинения, две бързи производства в последния час, 10 досъдебни производства и десетки преписки. Това е до момента резултатът на прокуратурата в Плевен. Всички купувачи на гласове са от населени места в община Долни Дъбник. Говори се за купуване на глас за около 30 лева. Допълва районният прокурор Владимир Николов:
Районна прокуратура-град Плевен постигна вече осъдителна присъда срещу 62-годишно лице, с което беше сключено споразумение. Същият призна вината си и споразумението е одобрено от Районен съд-град Плевен за извършено престъпление така нареченото "купуване на гласове", на осъдения са наложени "лишаване от свобода" ефективно за срок от 7 месеца и глоба в размер на 2 000 лева и лицето  още днес ще постъпи в затвора в град Плевен.
Разпитите продължават и в този момент:
Дори в последните часове имаме образувани и започнати още две бързи производства за купуване на гласове.

От началото на изборния ден в Силистренска област са постъпили 7 жалби за изборни нарушения. От започването на предизборната кампания до днес прокуратурата работи по две досъдебни производства и 9 предварителни проверки.

Председателят на районната избирателна комисия Теодора Тодорова:

Тя оставя жалбите без уважение поради липса на доказателства. Комисиите ходиха на места. Единствено едната жалба ще препратим по компетентност на Районната прокуратура.

Прокуратурата проверява сигнал за купуване на гласове в главининишкото село Суходол. В него се твърди, че избиратели са стимулирани да гласуват за определена партия в търговски обект в селото. Председателката на секционната комисия в селото заяви, че не знае нищо, хората също отричат.

Почти 45% от избирателите в Силистра и района са упражнили правото си на глас до 17 часа.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44