Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вебер и Питела поздравиха ГЕРБ и БСП за изборните резултати

Двамата отказаха коментар за бъдещата коалиция в България

Манфред Вебер
Снимка: www.manfredweber.eu

Лидерите на десницата и левицата в Европейския парламент поздравиха ГЕРБ и БСП за изборните резултати, но не пожелаха да коментират възможностите за коалиция помежду им. Ръководителят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер е един от отявлените критици на националистическите партии в Европа. На въпрос на БНР дали се притеснява от възможността ГЕРБ да се коалира с Обединените патриоти, германецът отговори:

Бойко Борисов привлече конструктивното и проевропейско мнозинство в страната. Направи го без популистко напрежение и без да дава неизпълними обещания. Това е добър сигнал за обществото.

Шефът на другата голяма група - на социалистите - Джани Питела коментира:

Не знам какъв би бил изборът на Борисов – от него зависи.

Лидерите на ЕНП и ПЕС в Европейския парламент нито отрекоха, нито потвърдиха подкрепата си за евентуален вариант на голяма коалиция между ГЕРБ и БСП.

Най-важно е какъв ще е съставът на правителството и програмата, по която ще работи през този мандат,
каза Манфред Вебер, като посочи:

Имам пълно доверие в Бойко Борисов – той знае добре на кои партньори може да вярва и с кои може да се преговаря.

Във всеки случай БСП постигна голям успех на изборите,
заяви Джани Питела. Но не искам да се меся в решенията на моите съпартийци в България, допълни лидерът на групата на социалистите в Европарламента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44