Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Хлябът може да поскъпне до 1,20 лв. заради поскъпването на газа от 1 април. Причината е, че повечето от производството е именно на природен газ, съобщава "Стандарт". Сред най-засегнати от по-скъпото синьо гориво ще бъдат и млекопроизводители, таксиметрови шофьори, хотелиери и ресторантьори. Притеснения изразиха и директори на болници и училища.

Задава се поскъпване и на електроенергията - водеща тема за "Земя". При дневните тарифи за бита повишението ще е между 1,12 % до 2,69 %, а при нощните - от 1,52 до 7,9 на сто. Най-голямото увеличение ще е за клиентите на ЧЕЗ, сочат разчетите на КЕВР.

Единственият производител на серийни автомобили в България - "Литекс моторс", изпадна в процедура по несъстоятелност - статия на"Сега". През 2011 г. компанията започна да сглобява модели на китайската "Great Wall" в завод в ловешкото село Баховица. Засега не е ясно дали предприятието ще бъде ликвидирано или ще се намери нов собственик, пише "Сега".

До 20% ръст на ранните записвания от руски туристи за почивка у нас, изчисляват от "Дума". По данни на Националния статистически институт през февруари всеки втори турист у нас е гражданин на Европейския съюз.

Отмяната на пръстовия отпечатък като начин за приемане в болниците също намира отражение в днешните печатни издания. Най-вероятно системата ще се върне отново към стария прием - с лична карта, пише "Труд". Според разчети дотук въвеждането на пръстовия идентификатор е струвало 1 млн. лева, уточнява публикацията.

Около 1 млн.българи страдат от различни форми на депресия, съобщава "Монитор". С различни психични и поведенчески разстройства през 2015 г. официално са били около 127 хил. българи, като жените са по-често засегнати. По-високата образованост спомага за по-ниски темпове на депресивни симптоми, показва още анализът.

Единствената партия, която ще получи държавна субсидия за преминаването на границата от 1%, ще дари парите на фондация. Това обяви учредителят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от "Телеграф". За получените малко под 38 хил. гласа формацията трябва да вземе над 1 млн. и 600 хил. лева в рамките на 4 години, изчислява ежедневникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44