Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Водеща тема в англоезичната преса е задействаната процедура за напускане на ЕС от страна на Великобритания. Член 50 от Лисабонския договор беше задействан, след като британският посланик в общността Тим Бароу връчи уведомително писмо за напускане от британския премиер Тереза Мей на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 
Изпратеното уведомление е едно от най-значимите дипломатически събития в британската история след Втората световна война, отбелязва вестник  "Ню Йорк таймс". Това е началото на 2-годишен процес на Брекзит, коментира вестник "Файненшъл таймс". 
Британският външен министър Борис Джонсън пише в статия във вестник "Дейли телеграф", че със задействането на процедурата Великобритания тръгва на мисия за създаване на нови приятелства, съживяване на стари отношения и търсене на нови търговски възможности, като същевременно запази в партньорството си с Европа това, което е от най-голяма полза и за двете страни.
Предупреждението на Мей, че сигурността на ЕС може да бъде отслабена, ако Великобритания напусне общността без нова всеобхватна сделка с Брюксел, предизвика обвинения от ЕС в изнудване, допълва вестник  "Гардиън", според който премиерът използва сигурността като разменна монета в преговорите.
Руската преса пък коментира реакциите на властта в страната след протестите от 26 март, организирани от опозиционера Алексей Навални под лозунга за борба с корупцията. Налице е "първата съдържателна реакция на висшето руско ръководство", пише вестник "Ведомости" за изказването на председателя на Съвета на Валентина Матвиенко, че е необходим диалог с гражданите след митингите.
Сенаторът Вячеслав Мархаев стигна по-далеч от Матвиенко, отбелязва "Комерсант", като посочва вчерашния му призив да бъдат проверени доходите и имуществото на руския премиер Дмитрий Медведев. Депутати и сенатори в Русия критикуват премиера, тъй като положението му "се е поразклатило", твърди "РБК". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44