Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 души от общините Николаево и Мъглиж са получили хранително отравяне

Снимка: БГНЕС

25 души от общините Николаево и Мъглиж са получили хранително отравяне. 

Всички получават храна от програмата "Топъл обяд". Петима, между които и дете на година и половина, са настанени в Университетската болница в Стара Загора, те са  в добро състояние. 

Първият сигнал е постъпил снощи към 19,30 часа на дежурния телефон на Районната здравна инспекция в Стара Загора. Всичките получават храна от програмата на Агенцията по социално подпомагане "Топъл обяд", финансирана с европейски средства. 

Получилите хранително отравяне са социално слаби и предимно от ромското население. Голямата част от тях са от селата Едрево и Нова махала от община Николаево. Само двама души от мъглижкото село Зимница са потърсили спешна помощ, докарани са в Старозагорската университетска болница и до вечерта са изписани в добро състояние, заяви за "Хоризонт" доктор Душо Гавазов – зам.-кмет на Мъглиж. 

По програмата в общината обяд получават 400 души. 

Ако храната е била некачествена, контаминирана с някакви допълнителни микроорганизми – стафилококи или други, щеше да има един бум от минимум сто човека, твърди доктор Гавазов. 

Вчерашният обяд е бил от кюфтета, които най-вероятно не са били съхранени в хладилник. Инспекторите от РЗИ са взели проби от хората с хранително отравяне за микробиологично изследване. Фирмата, която доставя храната на кетъринг, е регистрирана в Сливен. Здравната инспекция предприема необходимите противоепидемични мерки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44