Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велоалея и озеленен булевард след приключване ремонта на "Патриарх Евтимий"

До октомври ще бъде готов и цялостен доклад за подобряване на градската среда в София

Снимка: spasisofia.org
Да се изгради велоалея по бул.„Патриарх Евтимий“ с приключването на строителството на метростанцията в участъка, е предложил екипът на гл. арх. на София Здравко Здравков. Идеята включва и засаждането на дървета, така че да се възвърне зеления вид на трасето. Предложението е свързано с изготвянето на доклад за развитието на градските пространства, в който участват както родни експерти, така и представители от архитектурното бюро на световноизвестния Ян Геел, един от най-значимите специалисти в градското планиране.


След едноседмичен престой чуждестранните експерти забелязват, че пешеходните пространства в центъра са изпълнени с твърде много рекламни елементи, тротоарните настилки не са в добро състояние, достъпът на автомобили е прекалено лесен. Препоръка, която датските архитекти дават е да запазим ниското строителство, за да не закриваме естествената си гледка към планината Витоша, а високите сгради да присъстват в периферните квартали.

Предстои да се направят теренни проучвания през следващите месеци. За тях ще помагат доброволци от столичните университети, уточни координаторът на българския екип арх. Павел Янчев.

Докладът за подобряването на градската среда и за изработването на визия за развитие на публичните пространства в историческия център ще бъде готов през октомври, като първо ще бъде представен пред Столичния общински съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.