Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ издание на фестивала Мaster of Art

Найо Тицин: През изкуството можем да се върнем към ценностите на човещината

Над шейсет филмови заглавия от над 30 държави, сред които Камбоджа и Нова Зеландия, са включени във второто издание на фестивала Мaster of Art, който ще се проведе от 20 до 30 април. Организаторът на събитието Найо Тицин отбелязва, че основната характеристика на подбраните документални филми - пълнометражни и късометражни, е фокусирането върху изкуството във всичките му проявления - музика, танц, театър, кино, литература, архитектура, дизайн. Тази година има и нова категория: "съвременно изкуство, арт инсталации и протестно изкуство".

В рамките на фестивала ще има няколко премиери: три международни, една европейска, една източноевропейска и  една световна, посветена на френския писател Раймонд Русел.  По думите на Найо Тицин "Русел е познат предимно в артистичните среди, даже има култ към него". За съжаление у нас той е в голяма степен непознат, така че филмът е възможност да се попълни тази празнота.

Найо ТицинЗа ценителите на изобразителното изкуство и специално на творчеството на Клод Моне ще има изключително интересен филм, за който ще ви разкажем през следващата седмица. Тогава ще ви запознаем и със заглавията, с които ще бъде открит и съответно закрит фестивалът.

Фестивалните киносалони са: "Люмиер", "Одеон", G8 и Euro cinema.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.