Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на шегата и доброто настроение е с древноримски корени

Денят на шегата 1-и април има древноримско начало. Неговото отбелязване било свързано с пролетното равноденствие.

На 25-и март – денят на пролетното равноденствие, древните римляни чествали  веселието, шегата и радостта. Това бил  празника на  доброто настроение наречен „Хилария” с апогей почитането  на богинята Кибела – майката на боговете. В аналите се споменава за игри, шеги и маскиране.

В днешно време, денят на шегата 1-и април в Италия се нарича „pesce d’aprile” и буквално означава "априлска риба", но не може да се твърди, че понеслият шегата се е хванал като риба на въдица. Това наименование на празника идва  от френски език с приемането  на Грегорианския календар през 1582г. Дотогава, в Европа Нова година се посрещала между 25-и март и 1-и април. Във Франция не били съгласни с промяната и си правели подаръци по стария обичай, но  от празни кутии - т.е. обръщали го на шега свързвайки я с израза „априлска риба”. Защото, според легендите  в началото на април трудно се ловяла риба и рибарите били взимани на подбив.

За доброто им настроение, в Неапол на 1-и април им подаряват риба от шоколад.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44