Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на руския император Александър Втори предизвика обществено недоволство в Свищов

Свищов
Снимка: БГНЕС

Поставянето на паметник на руския император Александър Втори, известен с прозвището Цар Освободител, предизвика обществено недоволство в Свищов. Общинският съвет взе това решение преди месец, без да бъде проведено обществено допитване. 

Монументът е дело на руския скулптор Зураб Церетели. Статуята от месинг и бронз е висока осем метра и половина, тежи 130 тона и струва един милион лева. Предложението към Община Свищов идва от Балкански институт за възстановяване и развитие. Предвижда се монументът да бъде поставен в местността "Паметниците“. Росен Маринов, директор на Дирекция "Култура“ в общината:

Преди 140 години първите паметници, поставени на това място са дошли именно от Русия.

Новият паметник ще бъде дарение. Монументът на Цар Освободител разбуни духовете и породи въпроса – "Дали трябва да бъде приеман такъв голям подарък от Русия?“. Радослав Иванов е един от противниците:

Против сме един властнически символ на чужд държавник да бъде поставен в нашата държава. Съгласуването с държавните институции продължава. Окончателно решение няма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44