Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уседналост за гласуване и на парламентарни, и на президентски избори предлага МП

Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието (МП) предлага да бъде въведена уседналост за гласуване и на парламентарни, и на президентски избори. В момента такова изискване има за местния вот. Според законодателните предложения право да избират депутати и държавен глава трябва да имат само граждани, живели в България през последните три месеца преди вота.

Условие за уседналост в България има за местни и европейски избори, които според Конституцията се уреждат със специален закон. При парламентарни и президентски избори обаче правото и начина на провеждането им е фиксирано в основния закон и според експерти - предложенията на практика го дописват.

Целта на предлаганите промени е уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани, се посочва лаконично в мотивите към законопроекта.

От МП отказаха коментар в следващите 14 дни, през които ще тече процедурата по обществено обсъждане.

Оттам обаче уверяват, че предложенията са в синхрон с решението на КС от 2011 година, според което уседналостта по принцип не е противоконституционна.

Екипът на служебния министър Мария Павлова предлага още главният прокурор да може да иска от ЦИК заличаване на регистрацията на участник в изборите, ако системно нарушава Изборния кодекс или включва в кампанията си представители на религиозни институции.

Въвежда се и задължението - всеки кандидат-депутат да подписва декларация, че ще агитира само на български език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44