Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде ще доведат преговорите за колективния трудов договор в мина "Оброчище"?

| обновено на 05.04.17 в 07:29
Снимка: вестник "Дневник"

Преговори за колективния трудов договор започнаха снощи в мина "Оброчище", където миньорите отново обявиха гладна стачка. 20 от тях останаха в подземните галерии и отказват да ги напуснат, докато не бъде подписан Колективният трудов договор с условията, договорени при първия им протест.

На 23-ти март те подписаха споразумение с изпълнителния директор на концесионера "Евроманган" Дейвид Уелингс, в присъствието на омбудсмана Мая Манолова и експерт от Министерството на енергетиката. Сега недоволството им е продиктувано и от поредното неизплащане на заплати и ваучерите за храна. Започнали са и опити за саморазправа от страна на ръководството на дружеството „Евроманган“:

При уверението на работодателите, че няма да има репресии спрямо протестиращите, сега на колегите, които са на квартира им е отказано да им се плащат разходите по квартирата. Някои от колегите нямат и ток, а извинението на работодателя е, че просто е забравил да им плати тока, споделиха още вчера миньорите.

По думите на работниците прекъсването на работния процес в мината крие много рискове. Те твърдят още, че няма материали, няма и подготовка за работа в бъдеще.

Междувременно от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ информираха, че е подадена жалба до прокуратурата срещу представляващия дружеството „Евроманган“-АД заради системния отказ от съдействие на контролните органи.

Административният директор на дружеството – концесионер Тереза Данкова отказа коментар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Продължава гладната стачка на миньорите от мангановата мина "Оброчище"

Втори ден продължава гладната стачка на миньорите от мангановата мина "Оброчище". 20 от тях са останали в подземните галерии. Отказват да ги напуснат, докато не бъде подписан Колективният трудов договор, в който да бъдат записани постигнатите преди..

обновено на 04.04.17 в 12:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44