Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигранти от различни националности протестираха в бежанския лагер "Мория" на остров Лесбос

Снимка: БГНЕС

Мигранти от различни националности протестираха в бежанския лагер "Мория" на остров Лесбос. Те хвърляха камъни върху офиси и временните постройки, намиращи се в лагера. Има нанесени щети, пострадали няма. На месата полицията овладя безредиците.

Причина за напрежението на острова е предстоящото връщане в Турция на мигранти, които не отговарят на изискванията за бежански статут. Властите не позволяват на бежанците и мигрантите да напускат гръцките острови, докато не излезе решението на Комисията по закрила. Много от мигрантите не отговарят на условията за защита. В опит да достигнат до Европа пристигат хора от Пакистан, Индия и дори от Куба.

Островите Хиос и Самос също са арена на хулигански прояви на мигранти. Често те се свързват с трафиканти и правят опити да напуснат островите. На пристанищата се извършват щателни проверки на всички фериботи, пътуващи към централната част на Гърция. Бяха намерени мигранти, скрити в куфари, като най-често те се опитват да се скрият в тировете.

Министърът по миграция Янис Музалас предупреди, че бежанските лагери са претоварени и няма място за повече хора. Дори правителството обсъжда да бъдат създадени лагери от затворен тип.

Евродепутатът от "Сириза" Константина Кунева заяви, че всяко затваряне на границите в Европа позлатява трафикантите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44