Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър започва нов етап в разработването на газовите си находища в Източното Средиземноморие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С навлизането на стратегически световни енергийни гиганти Кипър започва нов етап в разработването на газовите си находища в Източното Средиземноморие. Регионът се смята за изключително важен за осигуряването на алтернативни доставки на природен газ за Европа и намаляване на зависимостта ѝ от руския газ.

Днес и утре правителството на Кипър подписва три договора за даване на лицензи на водещи в света енергийни компании за проучвания за газ и нефт в изключителната икономическа зона на страната в Средиземно море.

Първи своите права за сондажи получи консорциумът, включващ американската "ExxonMobil", чийто бивш изпълнителен директор Рекс Тилърсън е настоящият държавен секретар на САЩ, и най-големият производител и износител на втечнен природен газ "Qatar Petroleum". Утре договори ще бъдат сключени с френската компания "Total" и италианската "Eni".

Енергийните лидери предвиждат в програмите си да пробият общо 12 проучвателни кладенци в новолицензираните три кипърски офшорни блока.

Готовност за сондаж през юни обявиха "Total" и "Eni" в блок само на 6 километра от египетското супернаходище "Зор", най-голямото в момента в Средиземно море. Турция обаче протестира срещу извършването на сондажи преди решаването на Кипърския въпрос. С остра декларация тя заплаши Кипър, че ще предприеме "всички необходими мерки", за да защити своите и на кипърските турци интереси за газовите находища в Източното Средиземноморие. Възможно е Анкара отново да изпрати свои военни кораби в зоната на Кипър.

Междувременно в понеделник енергийните министри на Израел, Кипър, Гърция и Италия подписаха съвместна декларация, с която потвърдиха интереса на страните си към изграждането на газопровода "EastMed", който ще пренася газ от Източното Средиземноморие до Европа. Той е обявен от Европейската комисия за проект от "общ интерес" и се очаква да бъде завършен през 2025 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44