Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ с остра реакция на газовата атака в Сирия

Рекс Тилърсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че според САЩ без съмнение сирийското правителство под ръководството на президента Башар ал-Асад е отговорно за ужасяващата атака в сирийската провинция Идлиб, при която загинаха над 80 цивилни.

По-рано президентът Доналд Тръмп нарече случилото се в Сирия поругаване с човечеството. Тръмп не спомена Русия - съюзника на сирийската власт, но Държавният секретар отправи категорично послание към Кремъл:

Според мен е време руснаците да помислят добре над своята продължаващата подкрепа за режима на Асад.

Според официални лица, цитирани от АП, Сирия ще бъде една от темите на разговорите между Рекс Тилърсън и руското правителство следващата седмица по време на визитата му в Москва.

От своя страна пратеникът на Вашингтон в ООН Ники Хейли припомни как преди няколко седмици Съветът за сигурност е искал да потърси отговорност от сирийската власт за това, че е задушила до смърт с токсични химикали свои граждани. По думите й тогава Русия е попречила на вземане на решение, като си е затворила очите за варварството.

На извънредното заседание на Съветът за сигурност на ООН по повод предполагаемата химическа атака, която активисти наричат една от най-жестоките по време на гражданската война, Хейли говори и за възможно едностранно действие от страна на САЩ:

Когато ООН системно не предприема колективно действие, има моменти, в които ние сме принудени да предприемем действие сами.

AП съобщава, че американското разузнаване, Световната здравна организация и "Лекари без граници" са на мнение, че по първоначални данни по време на нападението е използван нервно-паралитичен газ. Москва твърди, че токсичният газ се е появил, след като сирийската армия е бомбардирала фабрика за амуниции на бунтовниците в северозападната сирийска провинция Идлиб. Дамаск отрича силите на президента да са извършвали нападение с химическо оръжие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44