Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет не допусна референдум в "Младост"

| обновено на 06.04.17 в 15:55
Снимка: БГНЕС
Столичният общински съвет отхвърли предложението за провеждане на местен референдум в ж.к. „Младост“. Въпросите, които гражданите поставяха бяха – „Подкрепяте ли да се приемат изменения в ОУП и подробните устройствени планове на „Младост 1, 1-А, 2, 3, 4”, които не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи и междублокови пространства“ и „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешителни за строеж“.

Всички сме съгласни, че не трябва да се строи в зелени площи между блоковете и на детски площадки. Има няколко начина за трайното решаване на проблема. Един от тях е промяна в законодателството. Внесохме предложения за промени миналата година, но времето на парламента не стигна, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя бе категорична, че промяна в Общия устройствен план ще бъде направена.

СнимкаПреди началото на заседанието на СОС граждани от инициативен комитет „За зелен Младост“ се събраха пред сградата на общината, за да изразят несъгласието си от отхвърлянето на референдума и отново да подчертоят позицията си, че не желаят районът да се презастроява и да се унижощават зелени пространства и междублокови пространства. Същевременно пред сградата имаше и контрапротестиращи, които се определиха както като жители на "Младост", така и като инвеститори, които искат да развивят бизнес там.

Обвиненията и отхвърлянето на мнения продължиха и по време на сесията на общинския съвет. Повече от два часа бе разискван докладът за референдума. В края на краищата от самия инициативен комитет предложиха да отпадне въпросът за мораториума, тъй като и самите граждани разбират, че налагането на пълна забрана върху строителството ще възпрепятства развитието на района.

Десислава Иванчева, кмет на район „Младост“ заяви след гласуването, че ще обжалват решението пред Административния съд на София, като срокът за това е 7 дни. Същевременно председателят на Постоянната комисия по устройство на територията Силвия Христова каза, че от Столичната община искат да инициират истински референдум - като ще внимават изключително много за задаването на въпрасите и дали така формулирани са разбрани от гражданите.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.