Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес влиза в сила нова шенгенска разпоредба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес влиза в сила нова шенгенска разпоредба, която задължава граничните полицаи да проверяват документите на всички хора, влизащи и излизащи от територията на Европейския съюз (ЕС). 

Мярката е насочена срещу пътуващите терористи и предвижда възможността паспортът на всеки гражданин на ЕС да бъде проверяван в полицейските бази данни на влизане или излизане от граничен пункт на външната граница на съюза. 

За да се избегнат дълги опашки от чакащи при паспортния контрол на летищата и пристанищата, регламентът позволява на служителите на проверяват само определени категории пътуващи, без задължително да въвеждат данните на 100% от преминаващите границата.

Решението дали да се проверява всеки пътуващ или не се взема на място от службите на съответната държава в зависимост от степента на риск за сигурността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44