Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400 деца от Великотърновска област участват във фестивала на ромската култура

Снимка: Здравка Маслянкова

400 деца от Великотърновска област два дни ще пеят и се веселят на фестивала на ромската култура, с който беше открита реставрираната Шишманова баня в старата столица. Министърът на туризма Стела Балтова ги приветства. 

Шишмановата баня във Велико Търново е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство. Повече от три десетилетия паметникът беше в руини. Със 725 хиляди лева от финансовия механизъм на Норвежкото правителство Шишмановата баня се върна към живот, останките бяха консервирани и реставрирани. Изрично изискване на донора беше в строителните работи да бъдат наети преобладаващо работници от малцинствата, а обектът да се ползва за изяви на етносите. Така и стана. Първата проява в новия живот на Шишмановата баня е ромският фестивал, в който се включват 400 деца от Великотърновска област. За целта на фестивала – Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново:

Смятаме, че е много важно децата, независимо от какъв етнически произход са, да познават историята и най-вече да приобщим ромската общност към българската история. Целта на откритите уроци е децата да се запознаят на терен със средновековната история на българската държава и най-вече на столичния град, защото едно е на децата да им се преподава в класните стаи, друго е те да могат на живо да видят самите обекти, да ги разгледат, да зададат своите въпроси.

Още по темата от репортажа на Здравка Маслянкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44