Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Ударът на САЩ в Сирия е послание към Русия за решимостта на Тръмп да действа в кризисни ситуации

Снимка: Би Би Си

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джонатан Маркъс заяви, че американският удар в Сирия е по-скоро послание към Русия за решимостта на Доналд Тръмп да действа в кризисни ситуации.

Анализирайки американското ракетно нападение в Сирия, Джонатан Маркъс заяви, че то е било добре премерено и определено носи послание към Башар Асад, що се отнася до употребата на химическо оръжие, както и че се радва на одобрението на мнозинството американци, които смятат, че това е трябвало да стане още през 2013 години при президента Барак Обама. Джонатан Маркъс обаче е на мнение, че ударът в Сирия не по-малко носи послание и за Русия:

До голяма степен това е послание колкото към Русия, толкова и към Дамаск. Доналд Тръмп, който е подложен на много критики и за неопитността му в подобни ситуации, реагира много решително още при първата криза.

Джонатан Маркъс допълни, че разликата между 2013 година и днес е, че режимът на Башар Асад тогава е бил силно разклатен, докато сега, благодарение на Русия и Иран, изглежда доста стабилен. Междувременно британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Лондон напълно подкрепя американския въздушен удар в Сирия. Той обаче избегна пряк отговор на въпроса дали британските сили са готови също за намеса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44