Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Лазаровден

| обновено на 08.04.17 в 15:17
Снимка: БГНЕС

В предпоследната събота преди Великден православната църква отбелязва Лазаровден. Според евангелието Христос възкресява Лазар на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.  Отслужват се празнични литургии.

Българската традиция свързва празника с плодородието и благоденствието. Вярва се, че на този ден подрастващите момичета се превръщат в моми за женене.

Най-характерният обичай на този ден е Лазаруването, което и до днес се практикува във врачанските села.

Това е е момински ритуал за плодородие и благоденствие на цялото село, обясни етнографът Недка Димитрова:
Девойки на предженитбена възраст - пременени и натъкмени, събрани на групички вървят от къща на къща. Всяка една къща в селото трябва да бъде посетена от тези хубави, млади девойки, които пеят весели, лазарски песни и съответно стопанките за този хубав песенен поздрав трябва да дарят лазарките с бели, несварени яйца.
И до днес традицията на лазаруването се поддържа от селските читалища за радост на местните хора. Вярва се, че къща, в която са влезли и пели лазарки, пременени в празнични дрехи или невестински костюми, ще бъде честита през цялата година. 
Голяма красота е и е чудесно, че по този начин се демонстрират и народните носии, възкръсва и се продължават традицията, възпитава се и младото поколение, децата, в любов към българското, подчерта етнографът.

350 пакета с хранителни продукти пакета бяха раздадени на бедни и възрастни хора в църквата "Св. Николай" във Враца след празничното Богослужение за Лазаровден. Дарението е част от кампанията на омбудсмана Мая Манолова "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо" и е насочено към  пенсионерите, които няма да получат надбавка за празника.
Това няма да стигне да нахрани всички, които са гладни, но е един добър знак или начало на една кампания, която може да бъде продължена от гражданите на Враца.

В края  на богослужението врачанският митрополит Григорий припомни евангелският разказ за Възкресението на Лазар и подчерта, че за християните пътят към Възкресението минава през изпълнение на божиите заповеди, една от които е наредбата на обичаме ближния си.
Който изпитва нужда и от една добра дума, от едно човешко отношение.

В Ловеч десетки майстори занаятчии от региона и страната показват своите умения и представят български занаяти по време на традиционния празник,  посветен на Лазаровден и Цветница. 

На празника,  който събира хиляди ловчалии и гости на града, утвърдени майстори ще демонстрират дърворезба, иконопис и изработване на керамични изделия на грънчарско колело, както и ръчно изработване на кожени изделия, облекла и накити, а също и везане, калоферска дантела, рисуване на великденски яйца и др. Подредени са и десетки шатри с цветя и търговски щандове. Богатството на българския фолклор ще представят известни народни изпълнители. 

Лазарски песни огласиха чаршията в музея на открито "Етър“ край Габрово. В пресъздаването на най-хубавия пролетен обичай участваха момичета от габровски училища. 
С момини китки в ръцете и с венчета от свежи пролетни цветя, облечени в празнични носии, лазарките танцуват пред работилниците и с песните си пожелават здраве и берекет на майсторите от Етърската чаршия. 
На Лазаровден българската традиция е свързана с обичаи за плодородие и благоденствие. 
За Североизточна България е характерен обичаят "Буенек". Избира се артистична девойка, която обличат в мъжки дрехи, разказва етнографът от Исперих Цветелин Цветанов.
Мъжки калпак с ресни, слагат се мъжки колани с катарами на гърдите,  за да може, когато играе този обреден танц, колкото повече дрънчи, толкова повече жито да има, толкова повече пари да има в дадения дом, където са влезли. Както играе хорото този буенек изведнъж се втурва към стопанката и мята малък месал на рамото й. В този месал стопанката била длъжна да върже паричка, да има плодородие и берекет.
Освен това стопанката дарява лазарките с яйца, които се боядисват на велики четвъртък.


Лазаровата събота поставя началото на великденските празници, като в миналото се считало, че мома, която не е лазарувала не може да се задоми. Днешните лазарки са на възраст между 14 и 18 години. Седмица преди празника те изучаваха народната обредност, песните и танците, характерни за днешния ден в Училище за лазарки в Етъра, а днес показват наученото пред посетителите, дошли за празника.

Имен ден празнуват Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазаринка и Лъчезар .

На 8 април се отбелязва и международният ден на ромите, със спортни и културни изяви. Денят е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по инициатива на Международната организация "Романо юнион".

Поздрав и песен от малките лазарки от Училище за лазарки в Етъра можете да чуете в репортажа на кореспондента ни в Габрово Велина Махлебашиева в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44