Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вид зараза поразява иглолистните гори в Източните Родопи

Боровата процесионка – най-разпространеният вредител по иглолистните култури
Снимка: БГНЕС

Стотици декари иглолистните гори в Източните Родопи са поразени от нов вид зараза, като голяма част от дърветата вече са изсъхнали. Това е второто голямо нападение на вредители след регистрираното нашествие на корояди преди две години. 

Новата зараза е специфичен вид гъба, която атакува изкуствено залесените преди повече от половин век площи с бял и черен бор.

Поставени извън естественото им местообитание, тези дървета стават податливи на вредители, обясни Елин Лилов, заместник-директор на Южното централно държавно предприятие:

Някои от насекомите-вредители, боровата процесионка , различните видове дървояди и част от тях са чисто патогенните гъби. Тези дървета са отслабени по една или друга причина и вследствие на тези нападения от вторичните вредители, те изсъхват.

За първи път заразата е открита в района на Кирково, но поражения има в Златоград и Наречен.

Провеждаме санитарни сечи. Предприемаме действия, като изкуствено ще залесим тези площи. Целта е на това място отново пак да има гора,
подчерта Лилов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44