Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестник "Дума" акцентира върху изявлението на президента Румен Радев, който заяви в Ловеч, че очаква сформирането на стабилно и работещо правителство. Президентът каза още, че в обръщение към нацията ще изложи мотивите си относно избирателните права на българите в чужбина.

"Законът срещу тероризма си остана само на хартия", пише "Сега" в днешния си брой. След проверка на изданието се оказва, че широките правомощия на МВР, ДАНС и армията са блокирани заради липса на задължителни наредби. Все пак във вътрешното министерство работят по такава наредба, като се очаква до месец да бъде представена за одобрение от министъра.

Блокирана е и кампанията за директни субсидии за фермерите – предупреждава от първа страница "Капитал". Според вестника причината е сериозен пропуск на земеделското министерство, което все още не е актуализирало изцяло данните в електронната система за кандидатстването. Кампанията с бюджет 1 млрд. и 200 млн. лева приключва на 15 май и забавянето може да доведе до напрежение в общинските земеделски служби, предупреждава "Капитал".

Жилищата в София поскъпват с 11,6% през последната година, информира "Стандарт". При новото строителство ръстът е по-малък – 4,6%. Причината – все още търсенето на имоти старо строителство е по-голямо отколкото предлагането. Поскъпване се наблюдава и при имотите в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

26 шофьори са отнесли глоби от по 1500 лв. заради т.нар. "споделено пътуване" – статия на вестник "Телеграф". Освен това колите им са спрени от движение за 6 месеца със свалена регистрационна табела. Практиката за споделено пътуване е популярна във Фейсбук, но официално е забранена от закона, припомня изданието.

Едва 23-ма на всеки 1000 души в България даряват кръв – съобщава "Труд" като цитира д-р Живка Димитрова, началник на отдел "Здравна политика и първа помощ" към БЧК. Световният стандарт по този критерий е 50 кръводарители на 1000 души. Вчера на няколко места по случай Цветница в София доброволци можеха да дарят кръв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44